Fatih Alp Cebeci- Öğretmen İstihdamı Sorunu I

Öğretmen İstihdamı Sorunu I

Fatih Alp CEBECİ

Öğretmen yada MEB denilince akıllara ilk gelen kelimeler öğretmen atamaları, 40 bin ücretli öğretmenler gibi sözcüklerdir. Peki bu tür sözcüklerin ülkemizin eğitim ve öğretimin ana unsurunu oluşturan çocuklardan önce gelmesi ne kadar doğru? Eğitim ve öğretimle ilgili duyduğumuz, gördüğümüz tüm haberler de neden hep öğretmen atamaları geniş yer tutuyor? Kısacası öğrenci eksenli olması gereken bir bakanlığın personel odaklı bir vaziyette olması eğitim-öğretim sistemimizin ne durumda olduğunu bize göstermektedir. Ülkemizde, içinden çıkılayamayan bir sorun haline gelen öğretmen atamalarıyla ilgili hala hızlı ve sağlıklı bir çözüm bulunamamıştır. Milli Eğitim Bakanlığı, Yüksek Öğretim Kurulu, sendikalar  ise bu sorunla ilgili uyumsuz çalışmakta ve ortak bir çözüm önerisi geliştirememektedir. Bunun acısını ise işsiz öğretmenler ve üniversitenin ilk yıllarında gelecek kaygısı güden öğrenciler çekmektedir. Parazit haline gelen bu problemin  içeriğini ne oluşturmaktadır, nasıl bir süreç izlenmeli ve ne gibi çözüm yolları geliştirilmelidir? 1996 yılında eğitimin 8 yıl zorunlu olmasıyla birlikte öğretmen açığı zirve yapmış ve eğitim fakültelerinin sayısı hızla artmış ve sayıları 75'i bulmuş, açılan ikinci öğretimler ve başka fakültelere verilen formasyonlarla atama bekleyen öğretmen sayısı yaklaşık 300 bin kişi olmuştur. Bunun yanında 2002'de  500 bin olan öğretmen sayısı yapılan öğretmen atamalarıyla yaklaşık 850 bin olmuştur. MEB'in son açıklamalarına göre ise öğretmen açığı  110 bin kişidir. Her yıl ise ortalama 60 bin civarında öğretmen ücretli çalışmaktadır. Eğitim fakültelerinden her yıl ortalama 40 bin kişi mezun olmaktadır. Bu sayının ise öğrenci alımına kapatılan ikinci öğretimlerin son mezunlarını vermesiyle 30 bine düşecektir. Tüm bu bilgiler ışığında şunu söyleyebiliriz ki:

Milli Eğitim Bakanlığı'nın personel sayısı son yıllarda yapılan ciddi atamalar ve öğretmen açığının da kapatılmasıyla yaklaşık 1 milyon olacaktır. Bu demektir ki ülkemizde yaşayan her 70 kişinden biri öğretmen olacaktır. Ülke nüfusu ve ekonomisi göz önüne alındığında açığın üstünde fazla öğretmen atamasının yapılması mali açıdan ne denli doğru olur, ülkemiz hazinesi bunu kaldırabilir mi?

Ücretli öğretmenler kadrolu öğretmenlerle aynı işi yapmakta ancak sosyal güvence ve maaş bakımından ise çok kötü şartlarda çalışmaktadır. Önlisans mezunları, işletme, takı tasarım gibi öğretmenlik mesleği ile ilişkisi olmayan bu mezunlar ücretli olarak çalışabilmekte bu da eğitimin kalitesini düşürmektedir. Ücretli öğretmenlik kalkmalı mı, kalkarsa çalışan öğretmenlere ne gibi zararları olur ya da yerine hangi sistem getirilmeli? MEB 300 bin öğretmen ataması yaptığı takdirde her yıl  mezun olan ortalama 40 bin öğretmen adayını nasıl atayacaktır? Peki atama bekleyen bu kadar öğretmen sayısı nasıl eritilmeli? Fen-Edebiyat fakülteleri milletin bilim yolunda gelişmesini sağlayan en önemli kurumlardır. Bu fakültelere yüz binlerce kişi atama beklerken formasyon vermek ne kadar doğru?

Şu iyi bilinmeli ki öğretmen istihdamı sorunu ve bu sorunun eğitim-öğretim sistemine getirdiği olumsuzluklar rakam (40 bin-100 bin) üzerine dayanan öğretmen atamalarıyla çözülmeyecektir. Problemin çözüm sürecine ilişkin verdiğim sorulara cevap niteliği taşıyan II. yazımda görüşmek dileğiyle.

(Bu yazı 3060 kez görüntülendi.) 2015-03-13