Muhammet Fatih Sertkaya-Film Kulübü

Yönetmen: Richard LaGravenese

Senaryo: Richard LaGravenese

Senaryo (Kitap): Erin Gruwell

Film Hakkında: Erin Gruwell'in “Freedom Writers Diary” isimli kitabından yola çıkılarak yapılan filmde, 23 yaşındaki öğretmen Erin’in yaşadıkları konu alınmış. Birbirlerinden farklı ama ortak olarak hayattan beklentileri olmayan karakterle dolu koca bir sınıf öğrencinin arasında idealist duygularla öğretmenlik yapmaya yeni başlayan Erin’in işi, sandığından da zordur. Çünkü öğrenciler okulda sadece zorunda oldukları için bulunuyorlardır. Gençlerin durumuna yüzeysel bakınca, paylaştıkları tek şey birbirlerine karşı nefretleridir. Derslere aktif katılımı şiddetle reddettikleri aşikârdır. Kendince geliştirdiği farklı yöntemlerle öğrencilerle iletişim kurmaya çalışan Erin daha zor durumda kalır. Öğrenciler toplumun acımasızlığı karşısında öğretmenin saf idealizmini saçma bulurlar. Bir zaman sonra öğrencilerle müzik ve edebiyat aracılığı ile iletişim kurmayı başaran Erin, kendi hikâyelerini yazmaları ve bunu da birbirleri ile paylaşmaları konusunda öğrencilerini teşvik eder. Basit bir günlük işlevi görmenin ötesine geçen bu yazılar, öğrencilerin hayata tutunmalarını sağlayan bir araca dönüşecektir. Bu sıra dışı uygulama sayesinde, hoşgörüsüz ortamın acısını çeken ve kendi topluluklarının dışındaki dünyayla sürekli mücadele halinde olan öğrencilerin gözlerini açmaya başlar.

FARKLI GÖREBİLENLERE “ YERDEKİ YILDIZLAR”

Yapım: Hindistan - 2007

Tür: Aile, Dram, Komedi

Süre:165 dakika

Yönetmen: Aamir Khan

Oyuncular: Aamir Khan,  Darsheel Safary,  Tisca Chopra,  Bugs Bhargava,  Megha Bengali,  Alorika Chatterjee,  Ayaan,  Gurkirtan Chauhan,  Vipin Sharma,  Tanay Chheda,  Sachet Engineer.

Film Hakkında: Tek tip eğitime karşı çıkan en önemli filmlerden biri olan Taare Zameen Par/Yerdeki Yıldızlar filminin yönetmeni Bollywood’un son dönem gözde yıldızlarından  Aamir Khan, filmde oyuncu olarak de yer alır  ve müziklerine de bizzat katkıda bulunur.

Film, Kelimeleri söylerken zorlanan ve öğrenme güçlüğü çeken 8 yaşında küçük bir çocuğun hikayesini anlatır. Disleksi(öğrenme bozukluğu) denilen genetik bir bozukluk yaşayan cocuğun rahatsızlığıyla yeterince ilgilenmediği gibi ailesi ve okuldakiler tarafından da problemli bir çocuk olarak görülür. Ancak öğretmeni ona farklı bir şekilde yaklaşarak, iç dünyasını keşfeder ve kimsenin anlayamadığı gerçeklere ulaşır.

‘Özel eğitim’açısından da önemli bir yapım olan filmin sonlarına doğru disleksi ve spastik özürlülere vurucu bir şekilde dikkat çekiliyor. Sonuç olarak; okullardaki tek tipleşmenin önüne, “farkındalığı” yüksek öğretmenlerle geçilebileceğinin mesajı veriliyor ve eğitimin aile-okul ve çevre bütünlüğünde yapılması gerektiği vurgulanıyor. Ele aldığı konu ve altını çizdiği problemlerle, her eğitimcinin izlemesi ve izlettirmesi gereken harika bir film ‘Yerdeki Yıldızlar’.

(Bu yazı 2484 kez görüntülendi.) 2015-05-16